Waarom is sport en bewegen belangrijk voor kinderen?

Sport en bewegen voor (jeugd)zorginstellingen

Kinderen zitten steeds meer, zowel op school als in hun vrije tijd. Waar dat er voorheen nog veel werd buiten gespeeld, zijn games e.d. tegenwoordig vaak net wat interessanter dan buiten spelen. Zonde, want bewegen (en zeker in de buitenlucht) is juist zo goed voor kinderen! In deze blog ga ik in op een aantal redenen waarom bewegen nou zo goed is voor kinderen.

Allereerst beginnen we met de gezondheid. Sport en bewegen zorgt er namelijk voor dat kinderen minder zitten en dus minder kans hebben op (het ontwikkelen van) overgewicht. Daarnaast ontwikkelen de spieren en botten van kinderen beter wanneer ze sporten en bewegen dan wanneer ze vaak zitten.

Buiten sporten en bewegen zorgt er voor dat het lichaam van kinderen meer Vitamine D opneemt, wat zorgt voor sterke botten en tanden en waardoor hun weerstand verbeterd.

Naast het gezondheidsaspect, is er ook nog het motorische aspect. Uit onderzoek blijkt dat kinderen door het vele zitten op school en thuis zich motorisch minder goed ontwikkelen dan kinderen die veel buiten spelen. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen niet goed mee kunnen komen tijdens een gymles of training op de vereniging. Het plezier in bewegen verdwijnt en sportuitval dreigt.

Belangrijk dus sport- en beweegactiviteiten op een leuke manier aan te bieden, zodat ze succeservaring op kunnen doen een leven lang met plezier blijven bewegen.

Sport en bewegen zorgt er ook voor dat kinderen zich op mentaal/sociaal vlak kunnen ontwikkelen. Ze leren omgaan met winst en verlies, samenwerken, grenzen aangeven en accepteren, maar ook met druk van zichzelf en van anderen.

Door hier spelenderwijs mee te oefenen tijdens sport- en beweegactiviteiten, leren ze hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan. Niet alleen tijdens die sport- en beweegactiviteiten, maar ook later in het dagelijks leven (denk maar aan schoolsituaties, sollicitaties etc.).

En als laatste kan sport en bewegen er voor zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren (denk maar aan concepten als ‘bewegen in de klas’), handelingen beter kunnen onthouden, maar ook het ontwikkelen van (ruimtelijk) inzicht etc.

Genoeg redenen dus om kinderen lekker buiten te laten spelen of lid te laten worden van een sportvereniging of scoutingclub o.i.d.

Soms zal het voor de trainers en/of begeleiders even zoeken zijn naar de juiste activiteit, maar voor ieder kind kan sport en bewegen leuk en uitdagend worden gemaakt!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest